top of page

Trénink techniky na kole je dobrodružství!

Všichni víme, že průběh tréninku nové dovednosti na kole není jenom strmá přímka zlepšující se formy mířící do hladkého happy-endu.

Proces učení nového skillu může být jako jízda v bikeparku - nahoru/dolů a pořád dokola.

K účinnému tréninku dovedností na kole stačí opravdu málo


Je dobré si uvědomit, že ne všechno musí jít jednoduše a určitě neuškodí připravit se na pocity beznaděje při tréninku i na předčasnou euforii.

Možná to víte a možná ne, ale motorické učení je poměrně hojně prostudovaný a popsaný jev, který často vykazuje stejné znaky. Samozřejmě každej jsme nějakej a někomu to tam "prostě padá" a někdo jiný se na stejnou věc musí nadřít mnohonásobně víc.

Já i Ondra zažíváme neskutečně krušný chvíle téměř při každým tréninku. Někdy to končí i zahozeným kolem nebo sprchou nadávek. Oba dva máme svoje prvky/triky, který i po několika letech učení prostě nejdou na 100% vybrousit!

Jestli koukáte na naše YouTube videa, tak si z těchto našich "nemesis triků" často děláme srandu a naschvál si je navzájem zadáváme.

Bunnyhop je jeden z nejdůležitějších prvků na kole - postup k jeho zdokonalení máme v Bikademy velmi důkladně popsaný


Pojďmě trochu zateoretizovat a mrknout na to, co se může dít, když se rozhodnete začít se učit novou bikovou dovednost.

V případě postupu s Bikademy nejdřív můžete mrknout na video-tutoriál, pak nakopnete svou babetu a jdete do akce.

Při prvních pokusech zjišťujete jak na to, což se vám může dařit míň nebo víc. Jste ve fázi tzv. GENERALIZACE (viz. tabulka dole - "Fáze motorického učení"). Váš mozek jede naplno protože se snažíte myslet na několik věcí naráz - kam s těžištěm, co s rukama, jak to vše načasovat.

Po X pokusech se vám třeba tu a tam zadaří a už se vidíte, že to máte v kapse. Trénujete dál pokus za pokusem, koordinace už je lepší, už vám stačí soustředit se pouze na jednu věc, zbytek vypadá, že funguje sám.

Dostáváte se do fáze DIFERENCIACE, kdy mozek už nemusí pracovat naplno a provedení prvku už začíná být nadějné. V tuto chvíli určitě pomůže kontrola - natočit se nebo nechat zhodnotit parťáka, porovnat svoje provedení s tutoriálem.

Vše je na dobré cestě, ani to moc dlouho netrvalo, říkáte si. Najednou se ale může přestat dařit a povede se vám sotva každej pátej pokus, necítíte se u toho a na videu oproti minulému tréninku nevidíte zlepšení, spíš to vypadá hůř.

Přirozený pokles formy - tento stav je potřeba překonat jen a pouze tréninkem - pokusy, desítky, stovky pokusů. Toto období mizérie může trvat den nebo týden nebo měsíc, záleží na okolnostech.

Může nastat tzv. plató efekt, což je stagnace, která vás neskutečně štve! Žádný posun, jeden den to jakž-takž jde, druhý den zase bída. Při plató efektu je dobré udělat změnu - dát tomuto prvku pár dní pauzu, změnit tréninkové prostředí, vzít si jiné kolo, cokoliv co vás trochu nakopne. Plató efekt zažívá každý sportovec - začátečník i profík, je potřeba ho překonat a až přijde příště, překonat ho znova.

Možná křivka procesu učení motorické (v našem případě bikové) dovednosti


Po překonání plató efektu pokračuje progres a v případě, že máme už dovednost hodně natrénovanou, dostanete se postupně do fáze AUTOMATIZACE. Vše jde automaticky, nemusíte už myslet na práci s tělem, vše jde tak nějak samo. Zlepšujete styl, výšku, vzdálenost. Nový prvek používáte perfektně při jízdě na trailu nebo přes patník po cestě na nákup.

Míň se nadřete, protože svaly jsou adaptované a zkoordinované. Mozek vykalibroval nová nervová spojení, senzomotorické schopnosti se dostaly na vyšší úroveň.

Natrénovali jste novou dovednost/prvek/skill a užíváte si je kdekoliv! Gratulujeme!

Po delší době úspěšného aplikování a zdokonalování se dostanete do poslední fáze - TVOŘIVÉ KOORDINACE, kdy dokážete tuto dovednost nebo její části efektivně využívat u jiných prvků nebo si udělat vlastní variaci - prostě si s ní hrajete a umíte ji využít na 1000 způsobů. A to je úplně nejvíc!

Fáze motorického učení dle úrovně dovednosti


V naší online výuce Bikademy dáváme trénink dovedností a prvků do souvislostí a tvoříme metodickou řadu, kterou jezdec může postupně procházet a funkčně tak nabalovat série dovedností na cestě k lepší kontrole kola.

Díky našim zkušenostem s více než 20 lety tvrdého tréninku na kole si můžeme dovolit radit a pomáhat s vaším progresem. Intenzivně konzultujeme váš trénink a děláme vše pro to, abyste se soustředili na to hlavní a neztráceli zbytečně čas prolézáním "slepých uliček".

Někdy stačí jedna dobře mířená rada k tomu, aby jezdec ušetřil měsíce "střílení naslepo"


Trénink techniky na kole není jednoduchý a naučit se novou dovednost často trvá. Proces učení bikových skills je fantastické dobrodružství, které vám dá opravdu hodně. Nejen, že se díky tréninku stanete lepším jezdcem, ale poznáte sama sebe a budujete kvalitní základ, na který se v tomto bláznivém světě vždy můžete spolehnout.



V BIKADEMY máme více než 85 podrobných video-tutoriálů s nácviky technických prvků.

Věnujeme se nácvikům všech dovedností, které biker potřebuje pro získání skvělé kontroly nad kolem - od nejzákladnějších principů práce s tělem a technicky správného zvládnutí základních prvků až po pokročilé dovednosti.

Naše metodická řada funguje na základě funkční souvislosti - každý naučený prvek je využit při tréninku dalších více komplexních dovedností.

Každý člen Bikademy nám pak může kdykoliv napsat o radu a my okamžitě odpovídáme. Velmi účinná a oblíbená metoda je zaslání videa s tréninkovým pokusem, které my rozebereme a podrobně vypíšeme kroky vedoucí ke zlepšení.

Pro VIP členy pořádáme 3x za rok jednodenní tréninkový kemp, na který můžou dorazit a kde vždy celý den intenzivně probíráme techniku a trénujeme ve skvělé atmosféře.


Damjan / BIKE O'Clock

bottom of page